Vroege tekenen en symptomen van diabetes

Vroege tekenen en symptomen van diabetes

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een ziekte die optreedt wanneer de bloedsuiker (bloedglucose) te hoog is, en dit kan te wijten zijn aan insulineresistentie (type 2 diabetes) of het onvermogen om insuline aan te maken (type 1 diabetes). Diabetes type 1 wordt meestal tijdens de kinderjaren vastgesteld. Diabetes type 2 kan zich daarentegen op elke leeftijd ontwikkelen, maar komt vaker voor bij oudere mensen.

Veel moeten plassen

Wanneer je bloedsuiker hoog is, drijven je nieren de overtollige bloedsuiker af, waardoor je vaker moet plassen. Een van de eerste tekenen van diabetes is frequent urineren, dat dringend genoeg is om je wakker te maken tijdens je slaap om naar het toilet te gaan.

Vermoeidheid

Wanneer je bloedsuiker hoog is, werkt je lichaam hard om de overtollige suiker kwijt te raken. Dit proces eist niet alleen een tol van je lichaam, maar het verandert ook de manier waarop je lichaam glucose gebruikt voor energie. Een te hoge bloedsuikerspiegel, of hyperglykemie, heeft naast andere symptomen een vermoeiend effect. Bovendien is de uitdroging die gepaard gaat met vaker urineren een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid bij diabetici.

Verhoogde dorst

Terwijl je nieren overuren maken en je vaker moet plassen, worden waardevolle vloeistoffen aan de weefsels onttrokken. Door het frequente urineren zal je je zich voortdurend dorstig voelen.

Hongergevoel

Wanneer je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, is je lichaam actief op zoek om er vanaf te komen. Omdat uw lichaam zo veel van de glucose die je uit uw voedsel haalt uitdrijft, kun je een verhoogd hongergevoel hebben.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Met de afvoer van overtollige glucose verlies je je grootste energiebron, en wanneer je lichaam niet in staat is om glucose te gebruiken voor energie, begint het vet en spieren te verbranden, waardoor je gewicht verliest.

Wazig zien

Een hoge bloedsuikerspiegel kan schade veroorzaken aan de kleine bloedvaten van het oog, wat resulteert in een gezwollen lens die wazig zicht kan veroorzaken. Naarmate de bloedsuikerspiegel stijgt en daalt, kan het zicht respectievelijk weer normaal worden of juist verslechteren.

Langzaam genezen van wonden

Net zoals beschadigd oogweefsel wazig zicht veroorzaakt, veroorzaken beschadigde bloedvaten een verzwakte bloedcirculatie. Hierdoor is het moeilijker voor het bloed om het getroffen gebied te bereiken, en kleine snijwonden of wonden kunnen weken of maanden nodig hebben om te genezen. Door deze trage genezing zijn de wonden vatbaar voor infecties, waardoor het risico op amputatie toeneemt.

Tintelingen of gevoelloosheid in handen of voeten

Een hoge bloedsuikerspiegel kan een grote invloed hebben op de zenuwen. Deze schade kan beginnen met een gevoel van tintelingen of gevoelloosheid en kan na verloop van tijd escaleren tot pijn of neuropathie.