Goedkope hippe mondkapjes voor in de trein

Goedkope hippe mondkapjes voor in de trein

Misschien reis je regelmatig met het openbaar vervoer. Dan dien je vanaf 1 juni 2020 verplicht een mondkapje te dragen. Doe je dit niet? Dan kan je een boete krijgen van liefst €95,00. Het is dus wel zo verstandig om je hieraan te houden. In deze blog vind je daarom meer informatie over welke soorten mondkapjes er zijn en waar je op moet letten bij het op- en afzetten van het mondmasker.

Een mondkapje verplicht?

Ja, vanaf 1 juni 2020 moet je echt verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. De reden hiervoor is dat de ruimtes in bus of trein maar klein zijn. De anderhalve meter afstand kan je dus eigenlijk niet houden in het OV. Dat is dan ook de reden dat de overheid wil dat reizigers vanaf 13 jaar een mondkapje dragen. Gelukkig is er voldoende aanbod en keuze. Weet je niet welk soort mondkapje bij jou past? Maak dan gebruik van de handige keuzehulp. Geef je voorkeuren door en vind alle info over het masker dat past bij jouw situatie of wensen.

Trendy mondkapjes kopen kan bij steeds meer aanbieders

Bij steeds meer winkels en online shops kan je terecht voor niet-medische hippe mondmaskers. Dit gaat dan vaak om hippe stoffen maskers met opvallende kleuren en designs. Veel Nederlanders dragen liever niet een standaard wegwerpmasker. Zo’n herbruikbaar masker dat je zelf kunt wassen op 60 of 90 graden is dan ideaal. Je kunt ze kopen van hippe merken, in verschillende kleuren en met opvallende prints. Er zijn ook heel leuke modellen voor kinderen verkrijgbaar.

  • Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht vanaf 1 juni 2020
  • Je kunt kiezen uit wegwerpmaskers (vanaf €0,30 p/stuk) en herbruikbare maskers (vanaf circa €5,00 per stuk)
  • Het voordeel van een herbruikbaar wasbaar masker is dat je deze vaak opnieuw kunt gebruiken. Het is duurzaam en ze zien er een stuk leuker uit
  • Let er wel op dat je ze na gebruik (max. 3 uur) wel eerst uitwast. Reis je regelmatig met de trein? Dan is het dus handig dat je een aantal exemplaren op voorraad hebt

Veilig een mondmasker gebruiken

Een niet-medisch mondkapje draag je vooral voor de veiligheid van anderen. Het verkleint de kans namelijk dat je iemand anders besmet. Maar daarvoor is het wel van belang dat je het op een goede en veilige manier gebruikt. Hieronder hebben we dat stapsgewijs aangegeven:

  1. Voordat je het masker opzet moet je eerst goed je handen wassen
  2. Gebruik alleen de elastiekjes of touwtjes om het masker op te zetten
  3. Zorg dat het mondkapje goed aansluit op neus en mond zodat er geen druppels kunnen ontsnappen
  4. Zet je het masker af? Was dan weer eerst goed je handen. Raak de binnenkant niet aan!
  5. Je kunt het wegwerpmasker weggooien of een herbruikbaar masker uitwassen