De voordelen van leren accessoires

leren accessoires

Leer is afkomstig van dierenhuiden van dieren zoals koeien, paarden, varken en lammeren. Soms wordt ook de huid van krokodillen en slangen gebruikt. Dit komt vaak voor in luxe producten. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen en verdere implicaties zijn van leren accessoires. Hierin maken we de vergelijking tussen leer en kunststof, maar er zijn natuurlijk ook betere alternatieven voor leer dan dat.

Duurzaamheid

Ten eerste kan leer worden gezien als duurzaam, maar niet in alle gevallen. In principe zorgt de bio-industrie, waar leer van afkomstig is voor een grote belasting op het milieu. Vaak wordt is leer echter een bijproduct van dieren die voor de vleesconsumptie worden gefokt en geslacht. Het feit dat in dit geval zoveel mogelijk van een dier wordt gebruikt is efficiënt omgaan met grondstoffen en “producten”. In het geval dat dieren speciaal gefokt worden voor leer is dat ten opzichte van leer als bijproduct zonde. Dit is ook vaak het geval bij krokodillen of slangen, omdat zij niet worden gegeten door mensen. 

Daarnaast blijft leer vaak lang mooi. Een leren portemonnee blijft vaak langer goed dan eentje van plastic. Kunststoffen portemonnees bladderen bijvoorbeeld sneller of dan leren. Bovendien duurt het honderden jaren voordat plastic afbreekt, terwijl leer wel natuurlijk verteert. 

Comfort

Lederen kleding zoals jackets of schoenen zijn vaak minder zweterig dan plastic alternatieven. Ook voelen ze fijner aan de huid. Een riem van leer snijdt vaak minder in de huid dan een kunststoffen en beweegt ook fijner met je lichaam mee. 

Uitstraling

De uitstraling is ook een reden om leer te verkiezen boven bijvoorbeeld kunststof. Het heeft een luxere uitstraling. Imitatielederen producten van kunststof hebben soms een goedkope glans. Ook het feit dat dit kunststof vaak snel stuk gaat geeft het een goedkope dan wel slonzige ten opzichte van leer.