Waarom Collageen wel effect heeft op je gezondheid

Collageen

Je hebt er vast wel eens van gehoord of je gebruikt het zelf. Collageen is een eiwit dat een belangrijk is voor het bindweefsel in je lichaam. Je huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan voor een groot deel uit collageen. Het is dus een heel belangrijke stof die je lichaam genoeg op voorraad moet hebben.

Wat is het?

Het is een eiwit dat haar, nagels, botten, spieren en gewrichten vorm geeft. Je lichaam maakt het stofje aan tot ongeveer je 25e. Het bestaat uit 18 verschillende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwit in je cellen. Aminozuur komt vooral in dierlijke eiwitbronnen voor. Dit krijg je binnen door vlees, vis en eieren te eten. Het is dus erg belangrijk voor de groei en herstel van de huid, pezen en botten. Je hebt verschillende soorten. Zoals vis collageen, rundcollageen, varkenscollageen en plantencollageen. Viscollageen is het meest gelijk aan die in ons lichaam.

Wat heeft hier invloed op?

Verschillende dingen hebben hier invloed op. Teveel zonnen, veel suiker eten, roken en cafeïne hebben een negatieve invloed op je collageenniveau. Maar gelukkig zijn er ook factoren die een positieve uitkomst hebben. Vitamine C versterkt de werking. Probeer voeding waar veel vitamine C in zit. Kip, rundvlees, gelatine en eieren zitten ook vol collageen. Te weinig vitamine C is erg slecht. Bij een temperatuur van 20 graden vallen de collageenvezels onder de huid al uit elkaar. Daardoor word je huid oneven en krijg je rimpels.

Waarom moet ik dit aanvullen?

Een jonge huid maakt genoeg collageen aan. Na je 25e neemt de productie af. Hierdoor word je huid minder vol en krijg je rimpels. Door dit aan te vullen zorg je ervoor dat je huid jong eruit blijft zien. Heb je dus last van rimpels is dit een erg goede oplossing.

Hoe kan ik dit aanvullen?

Je hebt verschillende manieren om dit aan te vullen. Je kan eiwitrijk voedsel eten zoals kip, rundvlees en eieren. Dit zal goed helpen. Groentes met vitamine C versterkt ook de werking. Je kan ook supplementen nemen om het collageen aan te vullen. Je hebt verschillende pillen en poeders. Vis collageen is het best om te nemen omdat dit het meeste lijkt op het menselijke collageen. Als je vegetarisch bent kan het een probleem zijn om dit aan te vullen.

Gelukkig heb je tegenwoordig vegan collageen. Hier zitten geen dierlijke stoffen in. Vegan collageen is een goede oplossing voor collageen te kort bij vegetariërs. Omdat je als vegetariër vaak een collageen te kort hebt omdat het vooral in dierlijke producten zit. Is dit een erg goede oplossing. Vaak zitten er in de supplementen veel extra vitamines die goed voor je zijn. Zodat je niet ook nog eens andere vitaminepillen hoeft te nemen.